+Lomografie Sardina camera analoge fotografie.

De oprechte charme van analoge fotografie

Lomografie beleeft z’n tweede of derde revival sinds in 1991 twee Weense vakantiegangers in Praag een goedkope Lomo Kompakt Automat op de kop tikten. De in 2011 geopende Lomography winkel aan de Herengracht in Amsterdam staat iedere zaterdag vol. Goedkoop …

Lomografie beleeft z’n tweede of derde revival sinds in 1991 twee Weense vakantiegangers in Praag een goedkope Lomo Kompakt Automat op de kop tikten. De in 2011 geopende Lomography winkel aan de Herengracht in Amsterdam staat iedere zaterdag vol. Goedkoop zijn de analoge camera’s niet meer. Tel daarbij het fotorolletje, ontwikkelen, en de vele mislukte foto’s op en je snapt waarom digitaal fotograferen bij het grote publiek zo’n succes is.

Toch is mijn Sardina tot nu toe mijn favoriete stukje technologie van dit jaar. Ik kreeg ‘m als origineel bedankje en vanaf het eerste moment was het een succes. Sindsdien gaat de camera volgens goed Lomo-gebruik overal mee naar toe.

De charme van analoge fotografie is lastig uit te leggen zonder het te ervaren, maar ik denk dat het een combinatie is van nostalgie en aanspraak. Nostalgie is het ophalen van 50 euro aan bewogen en mislukte foto’s bij de Hema. Aanspraak zijn de vele mensen op straat die spontaan verliefd worden op het leuk ontworpen plastic doosje met een spotgoedkope lens “Wat een mooie iPhone cover!”.

Het mooiste, echter, zijn de foto’s zelf. Ontdaan van alle revisies en herhalingen van digitale shots worden alledaagse vakantiefoto’s zelfs veel puurder en oprechter dan de Instagram-beelden die zo populair zijn op Facebook.

http://www.lomography.nl

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties