+

Ordening

Ooit hoorde ik dat het de westerse cultuur typeert dat ze alles wil classificeren. Ik weet niet zeker of het klopt, maar het is een aantrekkelijke gedachte die veel verklaart. Er zijn in ieder geval tal van voorbeelden te bedenken, …

Ooit hoorde ik dat het de westerse cultuur typeert dat ze alles wil classificeren. Ik weet niet zeker of het klopt, maar het is een aantrekkelijke gedachte die veel verklaart. Er zijn in ieder geval tal van voorbeelden te bedenken, of het nu gaat om het wetenschappelijk ordenen van de het planten- en dierenrijk, het aanbrengen van stromingen in de (kunst)geschiedenis of het (soms op dubieuze gronden) indelen van mensen in volken en rassen.

Zelf ben ik in altijd geïntrigeerd geweest door de verbeelding van classificaties. Schoolplaten, het periodiek systeem, overzichten van klederdrachten, atlassen, overzichten van vissen of groente of andere ordeningen hebben vaak een schoonheid die verder gaat dan de informatie die ermee wordt overgebracht.

Gelukkig deel ik mijn fascinatie voor ordening met kunstenaars en ontwerpers. Een paar jaar geleden zag ik op de eindexamenexpositie in Arnhem bijvoorbeeld het werk van Ruben Doornweerd, die in zijn bezittingen ordening aanbracht op basis van alfabet, land van herkomst, hoogte en vorm. Het leverde een bijzondere serie op waarvan hierboven een beeld te zien is.

Curator en fotografe Diana Zlatanovski werkt voor het Museum of Fine Arts in Boston. Ze houdt er daarnaast een website met haar eigen ordeningen op na en verzamelt op een tumblr verzamelingen die ze elders tegenkomt. Het is een van mijn favoriete tumblrs omdat de meest uiteenlopende voorbeelden voorbijkomen. Of het nu gaat om typemachines, oude apparaten, presidentiële buttons, sleutels, bustes, fotorolletjes of oude gebouwen: in alles is ordening te vinden, als je het maar op een bepaalde manier in beeld brengt.

Door: Pepijn Reeser
Beeld boven: Ruben Doornweerd

+Design - Fotografie: Diana ZlatanovskiFotografie: Diana Zlatanovski

Geef je reactie

Reacties