+Fotografie: Frans Hanswijk

Oude kerken, nieuwe functies

Over de Nederlanders werd een eeuw geleden nog gezegd dat ze roomser waren dan de paus. Maar de afgelopen decennia ging het hard met de ontkerkelijking. Het gevolg: overbodige kerkgebouwen. Die stonden eerst vaak gewoon leeg, maar kregen vanaf de …

Over de Nederlanders werd een eeuw geleden nog gezegd dat ze roomser waren dan de paus. Maar de afgelopen decennia ging het hard met de ontkerkelijking. Het gevolg: overbodige kerkgebouwen. Die stonden eerst vaak gewoon leeg, maar kregen vanaf de jaren tachtig vaak een andere bestemming als kantoor of woonruimte.

Dat heeft hele bijzondere gebouwen opgeleverd. Mijn favoriet: de Dominicanenkerk in Maastricht. Die heeft weliswaar al tweehonderd jaar geen religieuze functie meer, maar blijft een kerkgebouw. Hier is sinds 2007 Selexyz Maastricht gevestigd, dat in meerdere verkiezingen werd uitgekozen als mooiste boekhandel ter wereld.

Zelf heb ik wonen in een voormalige kerk altijd fascinerend gevonden. Volgens mij is dat vooral bijzonder als je de vorige functie nog kunt zien. Bijvoorbeeld aan glas-in-loodramen, gewelven of muurschilderingen. Om die reden zal wonen in een voormalig katholiek gebouw gewilder zijn dan in een voormalige protestantse kerk.

Ook nu nog komen er regelmatig nieuwe kerkgebouwen beschikbaar. Een kleine rondgang leverde voorbeelden op in Friesland, Zeeland , Utrecht en Gelderland.

Het zijn doorgaans kleinere kerkgebouwen in kleinere dorpjes. Echt uitdagend is natuurlijk de Gouwekerk met pastorie in het centrum van Gouda. Ik kon me bijna niet voorstellen hoe die een andere bestemming kan krijgen, totdat ik de onderstaande foto’s zag van de oudkatholieke Sint-Jacobuskerk in Utrecht. Dit gebouw uit 1870 werd in 2009 door Zecc Architecten verbouwd tot een stadsvilla. Het is misschien soms onpraktisch en wellicht moeilijk warm te krijgen, maar wát is het mooi geworden. En het staat nog te koop ook.

Door: Pepijn Reeser

Fotografie: Frans Hanswijk

Geef je reactie

Reacties