Pieter Hugo: Kin

Fotograaf Pieter Hugo werd geboren in Johannesburg en groeide op in Kaapstad. Zijn foto’s maken nieuwsgierig naar het verhaal van de door hem geportretteerde Afrikanen, vaak mensen aan de rand van de samenleving. Dat geldt bijvoorbeeld voor de serie The …

Fotograaf Pieter Hugo werd geboren in Johannesburg en groeide op in Kaapstad. Zijn foto’s maken nieuwsgierig naar het verhaal van de door hem geportretteerde Afrikanen, vaak mensen aan de rand van de samenleving. Dat geldt bijvoorbeeld voor de serie The Hyena & Other Men waarmee hij wereldwijd beroemd werd. Voor deze krachtige serie fotografeerde hij een aantal Nigerianen met hun apen en hyena’s. De tentoonstelling This must be the place (2012) in het Fotomuseum Den Haag toonde een overzicht van het werk dat hij vanaf 2002 maakte. Nu is er een nieuw project: Kin.

 

Kin is een veel persoonlijker project dan zijn eerdere werk. Ditmaal bleef Pieter Hugo in Zuid-Afrika en fotografeerde hij landschappen, interieurs, dierbaren en landgenoten. De serie begon met de zwangerschap van zijn vrouw: het riep bij Hugo de vraag op in wat voor land zijn kind eigenlijk ter wereld zou komen. Het was het begin van een achtjarige zoektocht naar de Zuid-Afrikaanse samenleving, naar thema’s als het koloniale verleden, ongelijkheid en de botsing tussen idealisme en realiteit. Het resultaat is een bijzondere fotoserie, volgens Pieter Hugo de beste die hij ooit gemaakt heeft.

Fotografie - Ann Sallies, who worked for my parents and helped raise their children, Douglas, 2013Ann Sallies, who worked for my parents and helped raise their children, Douglas, 2013

Fotografie - Daniel Richards, Milnerton, 2013.Daniel Richards, Milnerton, 2013.

Fotografie - Meriam ‘Mary’ Tlali, who spent her entire adult life working as a maid for my grandmother, Kroonstad, 2011.Meriam ‘Mary’ Tlali, who spent her entire adult life working as a maid for my grandmother, Kroonstad, 2011.

Fotografie - Mimi Afrika, Wheatland Farm, Graaff Reinet, 2013.Mimi Afrika, Wheatland Farm, Graaff Reinet, 2013.

Fotografie - Rina Veldsman, Monte Rosa Old Age Home, Cape Town, 2013.Rina Veldsman, Monte Rosa Old Age Home, Cape Town, 2013.

Fotografie - Samuel Nkosomzi, Cape Town, 2007.Samuel Nkosomzi, Cape Town, 2007.

Fotografie - Shaun Oliver, Cape Town, 2011.Shaun Oliver, Cape Town, 2011.

Door: Pepijn Reeser

Fotos: Courtesy Cokkie Snoei, Rotterdam and Stevenson gallery, Cape Town.

Geef je reactie

Reacties

Geef je reactie op “Pieter Hugo: Kin”

Your email address will not be published.

*: Je moet dit veld invullen.