+

Pigeon Service

Texture is het Museum over Leie en Vlas in het Belgische Kortrijk. Het gebouw waarin dit bijzondere museum is gevestigd, is belangrijk industrieel erfgoed en een restant van de vlasnijverheid die deze streek zo kenmerkt. noArchitecten en Madoc namen het …

Texture is het Museum over Leie en Vlas in het Belgische Kortrijk. Het gebouw waarin dit bijzondere museum is gevestigd, is belangrijk industrieel erfgoed en een restant van de vlasnijverheid die deze streek zo kenmerkt. noArchitecten en Madoc namen het gebouw onder handen en maakten er een modern museum van dat in 2014 zijn deuren opende. De geschiedenis van het gebouw is nog steeds alom aanwezig. Vanaf 1912 werd het gebouw gebruikt door de Linen Thread Company als verzendhuis. Tijdens de eerste wereldoorlog werden in dit gebouw post- en spionageduiven gehouden. Deze duiven waren wezenlijk voor het overbrengen van informatie en militaire instructies.

 

Om dit bijzondere onderdeel van de geschiedenis van dit gebouw onder de aandacht te brengen heeft Christien Meidertsma een permanente installatie ontworpen met 200 duiven die door het gebouw verspreid opgesteld zijn. De vogels zijn allemaal gemaakt van verschillende soorten linnen. Door het toepassen van de zogenaamde tufttechniek komen de uiteenlopende eigenschappen van linnen, zoals kleur, glans en textuur, mooi tot hun recht en geven de vogels ook een mooi overzicht van de mogelijkheden die het materiaal heeft. De vogels zijn gevuld met lijnzaad, het zaad van vlas.

 

Naast de geschiedenis van de postduiven en de eigenschappen van het materiaal zit er nog een derde laag in het verhaal van de installatie. Vlas legt net als de duif soms heel veel kilometers af voordat het een product wordt. Soms wordt het lokaal verbouwd en verwerkt, maar vaker legt het duizenden kilometers af voordat het in onze winkels terecht komt. Het wordt op een een plek verbouwd, geĆ«xporteerd naar bijvoorbeeld China en daar verwerkt in een product dat weer wordt geĆÆmporteerd door de grote modeketens. De duiven vertellen elk het verhaal van de verschillende spinnerijen van een steeds kleiner wordende wereld en de complexiteit van de huidige markt.

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties