+design-vreemde-vogels-avifauna-for-rubelli-6-de-gulle-ekster

Rare vogels

Vanaf deze week is bij De gulle ekster het abonnement Waddenzee van Studio Maarten Kolk & Guus Kusters te bestellen. Al vanaf de oprichting van de studio in 2009 werkt het duo aan een serie die wat mij betreft bijzonder …

Vanaf deze week is bij De gulle ekster het abonnement Waddenzee van Studio Maarten Kolk & Guus Kusters te bestellen. Al vanaf de oprichting van de studio in 2009 werkt het duo aan een serie die wat mij betreft bijzonder tot de verbeelding spreekt: Avifauna.

Avifauna is ontstaan door de wens om natuur en textiel samen te brengen in een ontwerp. Hiertoe zochten Kolk en Kusters naar een manier om de schoonheid, vorm, kleur en textuur van vogels te vertalen naar materiaal. Uiteindelijk kozen ze ervoor geraamtes te gebruiken en deze opnieuw aan te kleden: met een nieuwe huid kregen de vogels een tweede leven. Het leverde een aantal reigers, merels, bosuilen en eenden op die heel herkenbaar zijn en toch iets abstracts hebben.

De vogels bleven niet onopgemerkt. De firma Rubelli uit Venetië heeft vanaf het midden van de negentiende eeuw een grote naam opgebouwd met handgewoven, luxueuze textiel. Rubelli benaderde Kolk & Kusters met het verzoek een serie vogels te maken met een van hun stoffen. Een bijzonder verzoek, aangezien de stof van Rubelli ooit de trein van de Italiaanse koninklijke familie sierde en tegenwoordig bijvoorbeeld terug te vinden is in het paleis van de doge van Venetië, de Scala in Milaan en het Bolsjojtheater in Moskou. Het resultaat van deze samenwerking was de dertiendelige serie Avifauna for Rubelli, die vorig jaar te zien was op de Salone del Mobile in Milaan. Vogels als de zwaan, de houtsnip en de kwartel werden voor deze gelegenheid aangekleed met de donkere, zware stof Reticolo Ardesia van Rubelli. Het geeft deze exemplaren een duistere, mysterieuze uitstraling.

Zo nu en dan maakt het duo nieuwe vogels, voor zichzelf of op bestelling. In dit blog presenteren we een aantal bijzondere exemplaren.

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties

Geef je reactie op “Rare vogels”

Your email address will not be published.

*: Je moet dit veld invullen.