+

Schone lakens

Robin Stam, onze huisstijlontwerper, houdt zich niet alleen bezig met De gulle ekster maar heeft onlangs ook de nieuwe huisstijl van Museum De Lakenhal in Leiden ontworpen. Dit ontwerp bestaat uit een nieuw logo, een nieuw lettertype en een kleurenpalet …

Robin Stam, onze huisstijlontwerper, houdt zich niet alleen bezig met De gulle ekster maar heeft onlangs ook de nieuwe huisstijl van Museum De Lakenhal in Leiden ontworpen. Dit ontwerp bestaat uit een nieuw logo, een nieuw lettertype en een kleurenpalet en sluit aan bij de geschiedenis van de Lakenhal.

In het ontwerp neemt het lakenloodje een belangrijke plaats in. Het lakenloodje is een symbool dat herinnert aan het feit dat Leiden ooit het centrum was van de wolnijverheid en de (inter)nationale lakenhandel. Het wereldberoemde Leidse laken werd sinds 1640 in de nu nog bestaande lakenhal gekeurd op kwaliteit. Na controle werd aan het beste laken een keurmerk bevestigd, het zogenaamde lakenloodje. Een hedendaagse variant van dat loodje siert nu alle uitingen van Museum De Lakenhal.

Design - Schone lakens - De gulle eksterDesign - Schone lakens - De gulle ekster

 

Hiermee geeft het museum zijn eigen uitingen een zegel van kwaliteit. Dat is best dapper, want het moet wel worden waargemaakt. Wat de nieuwe huisstijl natuurlijk vooral doet is een herkenbaar en consistent beeld creëren, waardoor je van een afstand ziet met wie je te maken hebt. Door zijn keuze voor klassieke kleuren met een glanzende twist combineert Stam traditie met vernieuwing. De stijl past daarmee erg goed bij Museum De Lakenhal.

Een huisstijl is voor een museum vaak een gevoelig onderwerp. Wat directies en conservatoren mooi vinden is niet altijd effectief in het aanspreken van mogelijke bezoekers en het communiceren van programmering en activiteiten. Over smaak valt volop te twisten en zeker in de wereld van kunst en cultuur heeft iedereen een mening, met name over de vorm der dingen. Dat is helemaal niet erg. In dit geval ben ik natuurlijk bevooroordeeld, maar volgens mij is er geen twijfel mogelijk dat dit voor De Lakenhal een heel mooie nieuwe beeldstijl is.

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties