+

Science coffee

Als je aan het eind van een lang diner indruk wilt maken op je gasten, zet dan eens koffie met een vacuümpot. De vacuümpot of syphon bestaat al sinds 1830 maar brak nooit echt door. Het gebruik is arbeidsintensief en …

Als je aan het eind van een lang diner indruk wilt maken op je gasten, zet dan eens koffie met een vacuümpot. De vacuümpot of syphon bestaat al sinds 1830 maar brak nooit echt door. Het gebruik is arbeidsintensief en de potjes hebben de neiging te ontploffen als je onvoorzichtig bent. Toch is het de moeite waard. Door het blauwe vlammetje, het borrelende water en de glazen installatie met potten, buisjes en filters lijkt het op een spannend chemisch experiment. En de koffie? Die smaakt heerlijk.

De Mercedes onder de vacuümpotten is het Britse Cona. Hiervoor moet je naar de betere koffiezaak en ben je al snel 200 euro kwijt. Een heel schappelijk alternatief is de vacuümpot van Bodum. Makkelijk(er) te krijgen, ook online, voor nog geen 60 euro. Mijn eigen Chinese namaak-Cona heb ik ooit voor een paar tientjes gekocht in de pop-upstore van Stumptown Coffee op de Albert Cuypmarkt. Let er bij aanschaf op dat je een vacuümpot koopt die stevig kan staan, ook bijvoorbeeld op een onderzetter om de tafel te beschermen, en dat het handvat niet te dicht bij de warmtebron zit. Voor het effect maakt de prijs niets uit, dus kijk gerust rond.

Wat wel uitmaakt is de koffie die je in een vacuümpot doet. Vooral zoetere, Afrikaanse bonen komen goed tot hun recht. Gelukkig past dat prima bij het dessert. Stevige cognac ernaast en je gasten vergeten je niet snel!

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties

  1. Anke Maaskant schrijft:

    De pot is niet vacuum (wat een onzin!) en het ‘ontploft’ ook niet, je kan alleen slechte koffie krijgen als je het verkeerd doet. De koffie is lekker, wij hebben zelf deze Bodum. Met rust en geduld gaat het prima.