+Serpentine Pavilion 2015 door SelgasCano (detail)

Serpentine Pavilion

Het is zomer en dat betekent dat er wereldwijd van alles wordt georganiseerd om mensen buiten te vermaken. Festivals, zeilwedstrijden, openluchttheater en Pride optochten, het is alsof iedereen in die paar maanden warm weer alle opgekropte energie van de winter …

Het is zomer en dat betekent dat er wereldwijd van alles wordt georganiseerd om mensen buiten te vermaken. Festivals, zeilwedstrijden, openluchttheater en Pride optochten, het is alsof iedereen in die paar maanden warm weer alle opgekropte energie van de winter van zich afschudt. Ik ben dol op de zomer. Ik ga graag varen in ons bootje, en de hangmat thuis is een fijne plek om de dag te beginnen. Maar een van de belangrijkste zomertradities voor mij is een bezoek aan mijn oude woonplaats Londen.

Ieder jaar vraagt de piepkleine Serpentine Gallery in Hyde Park aan een van ’s werelds beste architecten om een zomerpaviljoen te ontwerpen. Deze paviljoens zijn een presentatie van de competenties en de visie van de architect, maar ze zijn vooral ook een plek waar mensen samenkomen voor een kop koffie of een glas wijn. De allergrootste architecten hebben paviljoens voor de Serpentine ontworpen in de vijftien jaar dat deze traditie bestaat. Zo hebben architecten Zaha Hadid (2000), Daniel Libeskind (2001), Oscar Niemeyer (2003), Rem Koolhaas (2006) en Jean Nouvel (2010) getekend voor het paviljoen, maar ook kunstenaars als Olafur Eliasson (2007) en Ai Weiwei (2012) zijn aan de beurt geweest.

 

Soms is het paviljoen meer een statement van de maker en is het vooral iets om naar te kijken, zoals het paviljoen van 2013 dat was ontworpen door Sou Fujimoto. Andere keren het is juist gericht op de bezoeker en is het een van de prettigste plekken in Londen om te ontspannen en even de stad te ontvluchten, zoals het paviljoen van 2011, een samenwerking tussen de Zwitserse architect Peter Zumthor en de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf.

 

Dit jaar was het de beurt aan het Spaanse duo SelgasCano uit Madrid. Na het prachtige maar sombere paviljoen van vorig jaar door Smiljan Radic is het dit jaar een feestje. Het veelkleurige paviljoen ligt als een vrolijk en speels wormpje in het park en lonkt van verre naar de bezoekers. De warme sfeer maakt het tot een ideale plek om te schuilen voor de regen of even de felle zon te ontvluchten. Niet alle paviljoens zijn even geschikt voor kinderen, maar dit is een speelplaats voor jong en oud. Met recht viert de Serpentine vijftien jaar zomerpaviljoens met de vrolijkste editie tot nog toe.

 

 

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties