+

Sesam, open u!

Dit overkomt mij vrijwel dagelijks: handen vol boodschappen, flessen wijn, een stapel kranten en laptoptas en dan uit m’n rechterjaszak de huissleutels proberen te pakken. Eerst natuurlijk de verkeerde sleutel, dan de sleutel van de brievenbus en dan eindelijk naar …

Dit overkomt mij vrijwel dagelijks: handen vol boodschappen, flessen wijn, een stapel kranten en laptoptas en dan uit m’n rechterjaszak de huissleutels proberen te pakken. Eerst natuurlijk de verkeerde sleutel, dan de sleutel van de brievenbus en dan eindelijk naar binnen. Dat moet toch makkelijker kunnen?

Ja, dat kan makkelijker. Sloten als de Kevo, Lockitron en de August Smart Lock werken met je telefoon. Via een app of – als je telefoon dat toestaat – door simpelweg in de buurt te komen doen ze de deur open of juist dicht.

De Kevo ziet er het meest uit als een traditioneel slot en heeft ook nog een ‘gewone’ sleutel die ook op basis van nabijheid werkt. De app voor de iPhone maakt het mogelijk mensen uit te nodigen voor je huis. Zo hoef je niet meer open te doen. Handig! De Kevo is vanaf deze zomer beschikbaar en te reserveren op de website.

De Lockitron schuif je over je bestaande slot heen. Dit maakt de installatie makkelijk, maar in de praktijk zul je zien dat je op de meeste Nederlandse deuren toch een heel nieuw slot moet zetten. De software werkt wel op iedere smartphone. Ook de Lockitron laat je gasten binnen op basis van telefoonnummer of e-mailadres. Het slot is verkrijgbaar vanaf 179 dollar en online te bestellen.

De August Smart Lock lijkt me de slimste optie. Het slot heeft dezelfde functies als de voorgaande, maar staat je bijvoorbeeld ook toe om mensen alleen op bepaalde momenten toegang te geven tot je huis. Handig voor je schoonmaker bijvoorbeeld of je schoonmoeder. Ook kun je zien wie er binnen zijn geweest. Beschikbaar vanaf later dit jaar voor 199 dollar. Wederom: online reserveren.

Veiligheid is bij deze sloten een belangrijk aandachtspunt. Alles wat ‘online’ komt kan gehackt worden, dus je voordeur straks ook. Inbreken heette dat vroeger en deze sloten zijn daar vatbaar voor. Of dat risico de voordelen tenietdoet hangt er denk ik vanaf hoe vaak je – net als ik – wanhopig op zoek bent naar je sleutels.

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties