+Niels Helmink – A. Hol schoenen

Shopkeepers

Toen ik laatst toevallig wat foto’s uit de jaren ’80 bekeek, viel me op hoe enorm de Nederlandse binnensteden sindsdien zijn veranderd. Glazen puien, egale rode trottoirs, telecomwinkels en grote multinationale ketens: het was er allemaal nog niet of nauwelijks. …

Toen ik laatst toevallig wat foto’s uit de jaren ’80 bekeek, viel me op hoe enorm de Nederlandse binnensteden sindsdien zijn veranderd. Glazen puien, egale rode trottoirs, telecomwinkels en grote multinationale ketens: het was er allemaal nog niet of nauwelijks. Het straatbeeld werd in de winkelgebieden beheerst door kleine eenmanszaken die vaak iets ambachtelijks uitstraalden. De schoenmaker waar ik zo nu en dan een potje schoensmeer koop of een sleutel laat bijmaken en de sigarenboer op de hoek herinneren nog aan dit voorbije verleden, verder is het zo goed als verdwenen. Een bezoek aan zo’n winkeltje roept bij mij doorgaans zowel nostalgische als tragische gevoelens op. Het is precies dat gevoel dat ik ook ervaar bij de fotoserie Shopkeepers van Niels Helmink (1976).

Helmink fotografeerde vijfentwintig kleine zelfstandigen in hun winkel. De foto’s zijn alweer enkele jaren geleden gemaakt, rond 2008. Misschien zijn sommige ondernemers inmiddels weggeconcurreerd of overleden. Dat maakt het tijdsbeeld alleen maar treffender. Het zijn mooie, verstilde en treurigstemmende beelden. Helmink toont een Nederland dat eigenlijk zonder slag of stoot aan het verdwijnen is; de meeste geportretteerden hebben zich niet voldoende aangepast om actueel te blijven. Hun klandizie vergrijsde, ze raakten in de vergetelheid of kregen op zijn best een cultstatus, wat waarschijnlijk enkel uitstel van ondergang betekende. Wat me raakt is de trots van de winkeliers. Ze stralen uit dat ze eerder zullen barsten dan buigen.

Door: Pepijn Reeser

+Niels Helmink – Maison NuverMaison Nuver
+Niels Helmink – Friteshuis VuurensFriteshuis Vuurens

 

+Niels Helmink – Rijwielsporthuis CitoRijwielsporthuis Cito

 

Geef je reactie

Reacties