+

Slim licht

Iedereen kent dat gevoel. Met je koffer in de hand sta je op Schiphol of in de auto net over de grens, en dan volgt de onvermijdelijke vraag: ‘Heb jij het licht in de badkamer uitgedaan?’ Vanaf nu niet meer, …

Iedereen kent dat gevoel. Met je koffer in de hand sta je op Schiphol of in de auto net over de grens, en dan volgt de onvermijdelijke vraag: ‘Heb jij het licht in de badkamer uitgedaan?’ Vanaf nu niet meer, want je raadt het al: daar is een app voor.

2013 lijkt wel het jaar van de ‘connected lighting’: LED lampen die via het internet te bedienen zijn. Philips heeft de Hue, er zijn vergelijkbare lampen van Greenwave Reality en vanaf september kun je ook de succesvol gecrowdfunde lampen van LIFX krijgen, mits je ze nu bestelt. Die kun je zo instellen dat ze knipperen als je een tweet krijgt, of ander belangrijk nieuws.

Behalve om vakantiestress te voorkomen helpt connected lighting om energie te besparen en op een geavanceerde manier met licht om te gaan. Met één druk op je telefoon gaan alle lampen bijvoorbeeld op ‘filmstand’ of worden ze juist extra fel om te kunnen lezen. Theoretisch is het mogelijk dat zulke lampen in de toekomst zelf een toegangspunt tot het internet worden.

Slim licht is niet goedkoop. Reken op 200 euro voor een starterskit met een paar lampen en de technologie en software die je nodig hebt om het op te zetten. Extra lampen verschillen sterk in prijs (vanaf 15 euro). Bij LIFX heb je geen starterskit nodig en kun je de lampen direct vanaf je telefoon besturen. Ze kosten dan wel 60 euro per stuk. Duur, maar je kunt in ieder geval met een zeker gevoel op vakantie!

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties