+

Slimme kleding

Het hoogtepunt van technologie en kleding was lange tijd het T-shirt met ingebouwde lichtkrant. Bij Science Center Nemo in Amsterdam kun je ze nog kopen. Met een beetje geduld en doorzettingsvermogen had je zo een T-shirt voor iedere gelegenheid. Gelukkig …

Het hoogtepunt van technologie en kleding was lange tijd het T-shirt met ingebouwde lichtkrant. Bij Science Center Nemo in Amsterdam kun je ze nog kopen. Met een beetje geduld en doorzettingsvermogen had je zo een T-shirt voor iedere gelegenheid. Gelukkig staat de vooruitgang niet stil.

De laatste jaren is grote vooruitgang geboekt op het gebied van e-textiel en ‘smart fabrics’.  E-textiel is een stof met eigenschappen van elektronische circuits. Zo kun je hiermee een spijkerbroek ontwerpen die je telefoon oplaadt als je deze in je zak stopt. Smart fabrics zijn materialen die reageren op de omgeving. Geheugenmetaal, dat je nog kent van je natuurkundeles op de middelbare school, is hier een voorbeeld van, maar smart fabrics kunnen ook gebruikt worden om kleding te maken die bij iedere temperatuur comfortabel zit.

De geleidende leren handschoenen van Mujjo zijn een bekend, bestaand voorbeeld van slimme kleding. Ook in koud weer werken deze handschoenen op je telefoon of tablet. In de toekomst zit je telefoon of tablet wellicht verwerkt in je kleding.

Gezondheid, veiligheid en mobiliteit zijn de meest veelbelovende toepassingen van e-textiel en smart fabrics. Denk aan kleding die non-stop je gezondheid controleert, kleding die je met behulp van gps kunt terugvinden (een kinderjas, bijvoorbeeld) en kleding die door middel van versterkende en verstevigende onderdelen mensen in staat stelt makkelijker te bewegen of ze meer kracht geeft. Al deze voorbeelden worden nu onderzocht en zijn vaak al als prototype op de markt. Zo is er een smart bra die kan helpen borstkanker te ontdekken.

Het zal nog wel even duren voor slimme kleding in de rekken bij de H&M hangt, maar de mogelijkheden zijn zo groot dat het een kwestie van tijd is dat ons het leven makkelijker wordt door wat we dragen. Wat voor slimme kleding zou jij wel kunnen gebruiken?

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties