+

Stedelijk in the pocket

‘Je kunt deze gids gebruiken als een spoedcursus Stedelijk’ staat er in de inleiding van Stedelijk in the pocket, een van de meest vermakelijke en originele museumgidsen die ik sinds lange tijd heb gezien. Het boekje heeft het formaat van …

‘Je kunt deze gids gebruiken als een spoedcursus Stedelijk’ staat er in de inleiding van Stedelijk in the pocket, een van de meest vermakelijke en originele museumgidsen die ik sinds lange tijd heb gezien. Het boekje heeft het formaat van een pocket, bevat originele en bijzondere afbeeldingen en korte teksten en is gezet in een grote letter.

De gids geeft een goed beeld van de geschiedenis van het Stedelijk Museum Amsterdam, toont hoogtepunten uit de collectie en biedt een fraai overzicht van bijzondere affiches. Aardig zijn ook de lijst van veelgestelde vragen met antwoorden en de verklarende woordenlijst van kunststromingen aan de binnenzijde van voor- en achterflap. De indeling is veelzeggend. Elke directeur krijgt zijn hoofdstukje. Alsof de bezoeker het iets kan schelen wie de tent bestuurt. Aan de andere kant, het geeft wel houvast door de tijd. Ontwerpers Rixt Hulshoff Pol en Marie Baarspul hebben kortom een mooi concept afgeleverd.

Persoonlijk vind ik vooral de rubriek Op het eerste gezicht heel fijn. Hierin worden stukken uit de collectie kort besproken door kenners en liefhebbers. Fotografe Rineke Dijkstra schrijft bijvoorbeeld over A Jewish Giant at home with his parents in the Bronx, NY (1970) van Diane Arbus. De bijdrage is een goed voorbeeld van hoe je op een begrijpelijke manier over kunst kunt praten.

De vormgeving van Mevis & Van Deursen is niet in alle uitingen van het Stedelijk even toegankelijk maar voor dit product wel heel geschikt. Het boekje is een genot om steeds weer even op te pakken en door te lezen. Wat mij vooral aanspreekt is het feit dat je het boekje steeds anders moet vasthouden om het goed te kunnen lezen. Daardoor heb je telkens een ander ding in je handen. Goed idee. Ga je naar het Stedelijk, laat deze gids dan niet liggen.

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties