+

Strandjutten

Op het strand is meestal nauwelijks kunst te vinden, op wat tijdelijke zandkastelen na. Leuke uitzondering zijn de bekende lopende plastic strandbeesten van Theo Jansen en museum Beelden aan Zee. Natuurlijk is maar weinig materiaal bestand tegen het zand en …

Op het strand is meestal nauwelijks kunst te vinden, op wat tijdelijke zandkastelen na. Leuke uitzondering zijn de bekende lopende plastic strandbeesten van Theo Jansen en museum Beelden aan Zee. Natuurlijk is maar weinig materiaal bestand tegen het zand en de wind, de zon, de stormen en de getijden. Maar er zijn ook kunstenaars die hun materiaal juist van het strand halen.

De Amerikaanse houtbewerker Jeffro Uitto woont in Tokeland, Washington, aan de kust van de Stille Oceaan. Hij droogt het hout dat hij op het strand en rond de omliggende kreken vindt en bewerkt het vervolgens tot sculpturen en meubels. Het is mooi afgewerkt ambachtelijk werk waarin steeds nog sporen van het wrakhout te vinden zijn, zoals in de serie dieren die hij maakte.

Jeremy Underwood uit Houston Texas is ook een strandjutter, maar dan rond de Golf van Mexico. En zijn vondsten bestaan juist uit wat mensen hebben achtergelaten. De serie Human Debris toont rommel die door ingrijpen van de fotograaf is omgewerkt tot installaties. Het afval levert nu mooie beelden op, ook door de relatie met het landschap.

Mocht je zelf nog aan het strand vertoeven de komende tijd, laat je dan inspireren door deze voorbeelden.

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties