Thomas Struth: Paradise

De Duitse fotograaf Thomas Struth studeerde oorspronkelijk schilderkunst, maar maakte uiteindelijk toch een keuze voor de fotografie. Hij begon met een serie over de verlaten straten van Düsseldorf, waar hij op de kunstacademie zat. Parijs, Rome, Edinburgh en Tokyo volgden. …

De Duitse fotograaf Thomas Struth studeerde oorspronkelijk schilderkunst, maar maakte uiteindelijk toch een keuze voor de fotografie. Hij begon met een serie over de verlaten straten van Düsseldorf, waar hij op de kunstacademie zat. Parijs, Rome, Edinburgh en Tokyo volgden. Halverwege de jaren tachtig van de 20e eeuw voegde hij familieportretten toe aan zijn oeuvre. Eind jaren negentig werd hij zich bewust van een sterk verlangen een geheel ander soort werk met een geheel nieuw onderwerp te maken. Al eerder in zijn carriere had hij interesse getoond in jungles en bossen, maar nu gebruikte hij reizen naar China, Japan en Australië om mogelijke locaties te onderzoeken. Dit resulteerde uiteindelijk in 1998 in de eerste acht Paradise foto’s, gemaakt in het tropisch regenwoud van Daintree, in het noordoosten van Australië, gevolgd door werk gemaakt in Yunnan, China, op het eiland Yakushima van Japan en in de bossen van Beieren, allen in 1999. Na de eeuwwisseling fotografeerde hij ook in de regenwouden in Brazilië en Peru voor deze serie.

Struth verwerpt met dit werk het traditionele idee van het paradijs als mooie, rustige en geordende tuin. Zijn verbeelding is altijd slechts een detail van een groter geheel, wild en ongetemd. In tegenstelling tot zijn stadslandschappen kennen deze foto’s geen ordening. Doordat het slechts een klein gedeelte van een veel groter geheel is, kunnen we ons voorstellen dat het paradijs zijn uitstrekt over onmetelijke afstanden, waar de chaos en wildgroei uiteindelijk een vorm van stilte afdwingen. Volgens Struth moet je deze stilte kunnen waarderen om met jezelf, en uiteindelijk ook met anderen, te kunnen communiceren.

Fotografie - Paradise 1, Daintree, Australia, 1998Paradise 1, Daintree, Australia, 1998

Fotografie - Paradise 13, Yakushima, Japan, 1999Paradise 13, Yakushima, Japan, 1999

Fotografie - Paradise 15, Yakushima, Japan, 1999Paradise 15, Yakushima, Japan, 1999

Fotografie - Paradise 21, Yuquehy, Brazil, 2001Paradise 21, Yuquehy, Brazil, 2001

Fotografie - Paradise 24, Sao Francisco De Xavier, Brazil, 2001Paradise 24, Sao Francisco De Xavier, Brazil, 2001

Fotografie - Paradise 19, Bavarian Forest, 1999Paradise 19, Bavarian Forest, 1999

www.thomasstruth32.com

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties