+Sandro Botticelli, Aankondiging, 1489-1490.

Verlaten schilderijen

Als me één ding opviel aan de foto’s van het nieuwe Rijksmuseum, dan is het wel hoe mooi een gebouw eruit ziet als het leeg is. Bij moderne gebouwen is het meestal wel mogelijk om kort voor de opening zo’n …

Als me één ding opviel aan de foto’s van het nieuwe Rijksmuseum, dan is het wel hoe mooi een gebouw eruit ziet als het leeg is. Bij moderne gebouwen is het meestal wel mogelijk om kort voor de opening zo’n foto te maken. Vervolgens stroomt het gebouw vol mensen en lukt het als bezoeker nauwelijks om thuis te komen met beelden waar geen onbekenden op staan.

Voor ruimtes die we enkel kennen van schilderijen is het vanzelfsprekend nog lastiger om er een ‘leeg’ beeld van te vormen. De ruimtes dienen op het doek vaak als decor. Wat er gebeurt als je de mensen weghaalt uit iconische beelden, is te zien in de serie ‘abandoned paintings’ van de Hongaarse kunstacademiestudent Bence Hajdu, die het werk publiceerde op Facebook en er inmiddels uit de hele wereld complimenten voor kreeg. Hij noemt het verlaten schilderijen, wat de lading volgens mij erg goed dekt. Het lijkt alsof de acteurs het beeld plotseling hebben verlaten en je alleen nog maar een lege toneelvloer ziet.

Door: Pepijn Reeser

+Beeldende Kunst - Leonardo da Vinci, <em>Het laatste avondmaal</em>, 1495-1498.Leonardo da Vinci, Het laatste avondmaal, 1495-1498.

 

+Beeldende Kunst - Jacques-Louis David, <em>De eed van de horatii</em>, 1784.Jacques-Louis David, De eed van de horatii, 1784.

 

+Beeldende Kunst - Claude Lorrain, <em>Haven met de inscheping van de heilige Ursula</em>, 1641.Claude Lorrain, Haven met de inscheping van de heilige Ursula, 1641.

 

+Beeldende Kunst - Andrea Mantegna, <em>Oculus in de Camera degli Sposi te Mantua</em>, 1473.Andrea Mantegna, Oculus in de Camera degli Sposi te Mantua, 1473.

 

+Beeldende Kunst - Fra Angelico, <em>De aankondiging</em>, 1450.Fra Angelico, De aankondiging, 1450.

 

Geef je reactie

Reacties