+

Waddenzee – Modder

Ontwerpers Maarten Kolk en Guus Kusters hebben een fascinatie voor de Wadden. Hun collectie Waddenzee – Modder (2012) is geïnspireerd op het kenmerkende landschap met droogvallende zandbanken en modderig slik. De werking en poëzie van de Waddenzee zijn vertaald naar …

Ontwerpers Maarten Kolk en Guus Kusters hebben een fascinatie voor de Wadden. Hun collectie Waddenzee – Modder (2012) is geïnspireerd op het kenmerkende landschap met droogvallende zandbanken en modderig slik. De werking en poëzie van de Waddenzee zijn vertaald naar innovatieve materialen, technieken en studies in porselein, polyester en papier. Het vertalen van wat zij noemen ‘de poëzie van het getij’ heeft geleid tot herinterpretaties van het giet- en glazuurproces van porselein.

Waddenzee – Modder bestaat uit een ongelimiteerde serie kopjes en karaffen in ‘eindeloze’ kleuren blauw. Het ontwerp is geïnspireerd op de constante afzetting van modder en klei en het feit dat het landschap niet te betreden is zonder vies te worden. Deze besmettelijkheid staat in schril contrast met de reinheid van het productieproces van porseleingoed. Kolk en Kusters besloten om die reden modderigheid onderdeel te maken van het productieproces.

De porseleinen kopjes en karaffen worden vervaardigd in gipsen mallen. Eerst wordt gekleurd porseleinpoeder in de mal gestrooid. Het poeder gaat bij het gieten van het porselein een verbinding aan met de vloeibare klei, wat resulteert in de modderige uitstraling van het kopje en de karaf. Speciaal voor deze serie zijn acht blauwe kleurrecepten ontwikkeld die na elkaar de mal kleuren. Naarmate een mal vaker gebruikt wordt, erodeert deze door de oxides in het gekleurde porseleinpoeder. Hierdoor hecht de kleur zich steeds beter in de mal, en ontstaan nieuwe kleurmengingen die leiden tot het ‘eindeloze’ palet aan blauwtinten.

De collectie Waddenzee – Modder wordt permanent tentoongesteld in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen en is internationaal tentoongesteld en wereldwijd gepubliceerd in tijdschriften, kranten en blogs. In oktober 2013 werd de doorontwikkelde versie van de Waddenzeekopjes en -karaf gepresenteerd bij Re-Collection, Antwerpen (art direction Studio Attenzione). Ze zijn nu ook verkrijgbaar via De gulle ekster.

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties