+

Zakmessen met een verhaal

De zomervakantie komt er weer aan en dat betekent voor mij dit jaar kamperen. Dat kan nu eenmaal niet zonder een goed zakmes, en omdat mijn oude Zwitsers mes nergens te vinden is, heb ik me verdiept in mooie messen …

De zomervakantie komt er weer aan en dat betekent voor mij dit jaar kamperen. Dat kan nu eenmaal niet zonder een goed zakmes, en omdat mijn oude Zwitsers mes nergens te vinden is, heb ik me verdiept in mooie messen met een verhaal.

Nu hebben de karakteristieke, rode Zwitserse messen op zichzelf ook een aardige achtergrond. Zo staan ze in de traditie van een Romeins voorbeeld van 1800 jaar oud dat nu in het Fitzwilliam Museum in het Engelse Cambridge wordt bewaard. Het Romeinse exemplaar bevatte al een vork, mes, lepel, tandenstoker en een pin om slakken uit hun huisjes te pulken.

Er zijn meer mooie zakmessen met een goed verhaal. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de Franse Opinel. Het mes ontstond aan het eind van de negentiende eeuw toen de smid Joseph Opinel, die normaal bijlen en snoeimessen maakte, besloot voor een paar vrienden een simpel zakmes te vervaardigen. Het mes groeide uit tot een Frans icoon, in de Verenigde Staten wordt het dan ook the French knife genoemd. De Opinel won al meerdere designprijzen en wordt gezien als een van de beste ontwerpen ooit. Je hebt er al een voor een tientje.

Japan heeft zijn eigen mes, de Higo no Kami. Dit mes ontstond ook aan het eind van de negentiende eeuw. Japan moderniseerde en de samoerai verloren het recht om zwaarden te dragen. De vele wapensmeden moesten een nieuwe afzetmarkt vinden en legden zich toe op messen. Er is in Japan nog maar één smid die de messen nog geheel op traditionele wijze maakt. Deze Motosuke Nagao is de vierde generatie wapensmid in zijn familie, zijn messen zijn te herkennen aan het blauwe etiket en de gele doos. In Japan kosten ze minder dan tien euro, in Nederland vond ik er een online voor 25 euro, maar het kan wellicht voor minder.

Ook de Verenigde Staten hebben een eigen zakmes, het Barlow Knife. Het heeft een klein, wat dik houten handvat met daarin twee uitklapbare messen. Het mes heeft zijn oorsprong in het Engeland van de zeventiende eeuw, maar werd daarna een echt Amerikaans icoon. George Washington had een Barlow Knife, het komt voor in de boeken van Mark Twain en was decennialang hét cadeau voor opgroeiende jongens. Ooit kostten ze 12,5 cent, tegenwoordig ben je voor een Barlow van de bekendste producent Bear & Son online zo’n 30 dollar kwijt.

Omdat mijn reis naar Frankrijk gaat kies ik toch voor de Opinel. Maar volgens mij heb je met al deze messen een goed verhaal voor bij het kampvuur.

Door: Pepijn Reeser

1 reactie

Reacties

  1. harm schrijft:

    mooie messen ik hep er zelf ook een heel oud op de meeste messen hebben ze een handje met 2 vingers omhoog en een recht blad ik hep een met een heel handje omhoog en een inkepinkje in het blad door de duitsers gebruikt