+

Zelfde plaats, ander tijdstip

De laatste tijd kom ik op internet regelmatig foto’s tegen van Sergey Larenkov, een jonge Rus uit Sint-Petersburg die oude en nieuwe foto’s in elkaar monteert. Hij begon hiermee een paar jaar geleden om de nauwelijks nog zichtbare verwoestingen van …

De laatste tijd kom ik op internet regelmatig foto’s tegen van Sergey Larenkov, een jonge Rus uit Sint-Petersburg die oude en nieuwe foto’s in elkaar monteert. Hij begon hiermee een paar jaar geleden om de nauwelijks nog zichtbare verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog in zijn woonplaats te tonen. De stad, destijds Leningrad geheten, werd meer dan twee jaar lang door de Duitsers belegerd.

Deze serie leverde Larenkov op internet zo veel positieve reacties op dat hij met meer materiaal aan de slag is gegaan. De hieronder getoonde bezetting van Parijs bijvoorbeeld, of de gevechten om Berlijn in 1945. Zelf vind ik het idee om geschiedenis op deze manier te laten zien interessant, al is niet ieder voorbeeld even sterk en geloof ik dat de mogelijkheden veel verder gaan dan alleen het oorlogsverleden.

Fotografie - Zelfde plaats, ander tijdstip - De gulle ekster Fotografie - Zelfde plaats, ander tijdstip - De gulle ekster

 

 

Een vergelijkbare werkwijze die mij wat onderwerp betreft meer aanspreekt, vond ik bij de Amerikaan Shawn Clover. Hij maakt het San Francisco van na de aardbeving van 1906 zichtbaar in huidige foto’s van de stad. Dit experiment leverde bijvoorbeeld de foto bovenaan dit bericht op. Oud en nieuw sluiten in zijn werk haast naadloos op elkaar aan. Misschien is het een vorm om ook in Nederland eens mee te experimenteren?

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties