+

Zuur en lampen

Ik ben gek op mijn nieuwe lamp van het Nederlandse merk Rescued. Rescued maakt nieuwe dingen van gebruikte materialen. Een kapstok van oude houten knijpers bijvoorbeeld. Mijn favoriet is de bijzetlamp gemaakt van een grote pot zuur van Kesbeke. Augurken, …

Ik ben gek op mijn nieuwe lamp van het Nederlandse merk Rescued.

Rescued maakt nieuwe dingen van gebruikte materialen. Een kapstok van oude houten knijpers bijvoorbeeld. Mijn favoriet is de bijzetlamp gemaakt van een grote pot zuur van Kesbeke. Augurken, denk ik, van het formaat dat je alleen bij de haringboer ziet. In een sociale werkplaats is een fitting in het deksel geschroefd. Een degelijk rood snoer maakt het ontwerp af. Het is een raar model lamp maar perfect om bij te lezen, als sierlicht of in de berging tussen de volle potten zuur.

Het idee erachter is dat producten die gemaakt worden van gerecyclede materialen meer geschiedenis met zich meedragen dan splinternieuwe spulletjes. Oneffenheden en beschadigingen maken het product echt, geven het juist toegevoegde waarde. Dit idee staat in Japan bekend als wabi-sabi en is inmiddels ook in Europa aan een opmars bezig. Deze perfectie in imperfectie vind je bijvoorbeeld ook terug in het werk van Hella Jongerius.

Wat ik vooral leuk vind is dat het gerecyclede product een pot van Kesbeke is. Al sinds 1948 maken zij heerlijk tafelzuur, gewoon in Amsterdam. Ik herinner me de opvallende potten uit m’n jeugd en mijn eerste baantjes (supermarkt, natuurlijk). Misschien zit de charme, stiekem, wel in een stukje nostalgie.

De lamp van Rescued kost zo’n 40 tot 45 euro en is overal te koop.

Door: Jasper Visser

1 reactie

Reacties

 1. Evelien Preisser schrijft:

  Dag Jasper,

  Wat leuk dat je een stukje hebt gepost op jouw leuke site over onze augurkenpotlamp.
  We waren blij verrast!

  Grtz
  Hans Peter Vles
  &
  Evelien Preisser

  RESCUED!